Počet položek: 0 0,00 CZK

Nač ta malá kapsa?

Možná jste již někdy přemýšleli, k čemu slouží drobná kapsa na pravém boku džín. Odpověď je docela jednoduchá, ale autor příspěvku se rozhodl najít ji vylučovacím způsobem.

 
 
Na obrázcích jsou vidět džíny Levi's® 511™  a opasek Levi's® z e-shopu.

Přestože jsem věděl, k jakému účelu ta malá kapsa slouží, zkusil jsem udělat jednoduchý test, k čemu by eventuálně sloužit mohla. Při hledání výsledku jsem vycházel z předpokladu, že malá kapsa byla na džíny doplněna pro úplně první uživatele džín - zlatokopy. Přemýšlel jsem tedy nad tím, co by v té kapsičce mohl nosit právě takový zlatokop. Začal jsem s penězi.

Ze snímku to není poznat, ale dostat z kapsičky nějakou minci nebo bankovku je obrovský problém. Představte si zlatokopa, který si zajde na ohnivou vodu a při placení se snaží vydolovat poslední drobné z takřka nedobytné kapsy. Takový greenhorn by asi v dobách, kdy se objevily první džíny, neměl mnoho kamarádů.
Podobně by dopadl kondom. Nepátrejme teď po tom, zda v době vzniku prvních džín byly k dispozici kondomy. Představme si, že nějaký dobrodruh po úspěšném dobývání jedné ze dvou žen v městečku, chce najednou použít kondom. Neskutečným problémem je dostat kondom z obalu. Dalším problémem je kondom nasadit. My bychom po větrem ošlehaném hrdinovi chtěli, aby před tímhle vším ještě vytáhl kondom z nějaké mrňavé kapsičky.

Zkusil jsem do kapsy vložit kapesní nůž. Kvůli autenticitě jsem zvolil malý kapesní nůž Opinel, který sice nesedí do pokusu geograficky, ale vyhovuje z hlediska časového. Nože Opinel se vyrábí ve francouzském Savojsku od roku 1890. Na konci devatenáctého století se na džínách malá kapsa poprvé objevila. 
 
Výsledek nesvědčí v prospěch této možnosti. Přestože je nůž docela malý, čouhá z kapsy a při jakémkoliv pohybu prostě otravuje. Také tahle varianta selhala.
 
V podstatě tak můžeme vyloučit všechny varianty, při kterých je problém z kapsy něco rychle vytáhnout a varianty, při kterých je obsah kapsy nepohodlný při běžném pohybu.
 
Dostal jsem tip, že by to mohla být kapsa na drobné kousky zlata. Tady je potřeba uvědomit si, kdo byli první zákazníci prvních výrobců džín, tedy společnosti Levi Strauss & Co. Byli to horníci, dělníci,  kovbojové (obyčejní kovbojové v podobě, ve které je dnes moc nevnímáme) a samozřejmě zlatokopové (na konci 19. století proběhla největší "zlatá horečka" na Klondiku). Je dost nepravděpodobné, že by tenkrát společnost Levi Strauss & Co. uvažovala tak krátkozrace. Malá kapsa nevznikla kvůli ukrývání zlata.
 
Jeden závěr lze po provedených testech učinit. V malé kapse musí být něco, co lze snadno vytáhnout. Jednoduchou dedukcí dojdeme k tomu, že tomu vytažení je nutné nějak pomoct.
 
 
Tím se dostáváme k jednoduchému závěru, že ona malá kapsa potřebuje k sobě drobný doplněk. Jedině tak je možné kdykoliv bez potíží vytáhnout předmět, který se v kapse ukrývá.
 
 
A jsme u cíle. Na konci devatenáctého století potřebovala řada zákazníků výrobců džín někam bezpečně ukrýt své hodinky. Společnost Levi Strauss & Co. projevila už poněkolikáté úžasný cit pro potřeby svých klientů a přišla s tou "záhadnou kapsičkou".
 
 
Kapsička se více než sto let udržela a dnes ji používáme na ledacos. Já osobně tam velmi často najdu třeba staré lístky do kina, zatoulané mince, balíčky žvýkaček  nebo občas hodinky, které jsou vidět na posledním snímku.