Počet položek: 0 0,00 CZK

The Big Three

Džíny dnes vyrábí nepřeberné množství společností. Stejně různorodá je také jejich kvalita a také tradice, která má pro některé zákazníky svůj význam. V našem eshopu naleznete především zboží od čtyř tradičních světových výrobců džín, kteří, co se tradice týče, nemají ve světě konkurenci. Podívejme se v nadsázce na tři z nich, kteří v USA tvoří tzv "velkou džínovou trojku":

The Big Three

V roce 1948 došlo k kromě Vítězného února ještě k jedné malé revoluci. Nedaleko města Greensboro v Severní Karolíně si v nejmenovaném baru ke dvěma drsných chlapům chtěl přisednout třetí drsný chlap.
"Co to máš na sobě, to si nejseš schopnej pořídit normální džíny?" ozval se jeden z těch sedících hromotluků. Náš příchozí na sobě měl totiž kalhoty Wrangler (model 11MWZ), což byla v té době pouhý rok stará novinka.
 

Sedící drsňáci na sobě měli oba džíny Levi's (model 501), což, dle jejich názoru, byly jediné kalhoty, které si na sebe oblékne pořádný drsňák. Aby situace nebyla tak jednoduchá, u vedlejšího stolu seděli jiní tři drsňáci, všichni v džínách Lee (model 101Z), kteří již dlouho hledali záminku pro vyvolání šarvátky s drsňáky v leviskách.
Asi není třeba zdůrazňovat, jak blízko bývávalo v těch dobách a v těchto končinách v barech plných drsných chlapů ke rvačce. Narážka na džíny byla tou pověstnou jiskrou v sudu se střelným prachem. Nejprve začaly vzduchem létat smrdutí skunkové, hned vzápětí pěsti, židle, stoly a nakonec i drsňáci...
Tahle událost vešla do dějin pod názvem Velká džínová válka. Vlastně tak docela do dějin nevešla. Ví o ní jen pár zasvěcenců a teď mezi ně patříte i Vy.
Běžně se ovšem používá termín "Velká džínová trojka" nebo krátce Velká trojka pro tři výše uvedené největší výrobce džínsů a dalších oděvů.
Společnost Levi Strauss & Co. byla založena v roce 1853
 
 
V roce 1889 založil Harry David Lee společnost Lee.
 
  
Džíny Wrangler se poprvé objevily v roce 1947; 
historie společnosti, která je začala vyrábět, je ovšem delší.

 Džíny Mustang nepatří do Velké džínové trojky. 

Mustang Jeans je ovšem nejstarší evropskou značkou džín.