Počet položek: 0 0,00 CZK

Triko s potiskem

"Na tričku nosím duhový nápis..." zpíval v osmdesátých létech minulého století Jožo Ráž.

Mám s tou písní minimálně jeden problém. Nemohu si nějak vzpomenout, že by v té době bylo tak jednoduché nosit na tričku jakýkoliv nápis. Trička s nápisy se podle mne prostě neprodávala a nosit triko s potiskem bylo docela ošemetné. Takovým nápisem totiž člověk mohl vyjádřit nějaký postoj, což v osmdesátkách bylo nepřípustné. 

Představte si, že byste někdy v roce 1987 přišli do školy třeba v takovémto triku.

Nedostatek triček s nápisy jsme tenkrát řešili různě. Dnes je pro to jednoduchá zkratka DIY. Vlastníma rukama jsme si vyráběli nejen trika s nápisy, ale i nášivky, odznáčky, placky a další propriety. Někdy to nebyly tak docela vlastní ruce. Spolužačka mi třeba vyrobila nášivku na džínovou bundu - Iron Maiden. Jiná kamarádka mi vyrobila na batoh nášivku s hippie kopretinou. Úplně sám jsem si ovšem vyrobil triko na dalším obrázku. Z dnešního pohledu vypadá hrozně, ale tenkrát to bylo NĚCO!  Koupil jsem si nažehlovací obtisky s krtečkem a z prázdných míst vystříhal písmena podle vzoru v propašovaném Bravíčku.

Po listopadu 1989 se dalo očekávat, že se s triky s nápisy roztrhne pytel. V roce 1991 jsem vyrazil na koncert Einstürzende Neubauten v Praze. Po koncertu jsem si pořídil svoje první originál triko s názvem kapely a obrázkem s jejich alba Haus der Lüge. Nebyl jsem žádný troškař; to triko působilo hodně divoce i na polistopadové roky.

.

Pohoršeným divákům jsem tvrdil, že jde "pouze" o močícího koně z výřezu z dřevorytu Dürerova tovaryše Hanse Baldunga. Pravda je ovšem pikantnější. Opravdu se jedná o výřez z uvedeného dřevorytu, ale ten kůň ejakuluje po té, co se mu nepodařilo získat srdce půvabné klisny.

Tohle triko nezahájilo nějakou smršť triček s nápisem. Ve chvíli, kdy bylo možné koupit triko s čímkoliv, najednou jsem po žádném netoužil. O to víc se rád podívám na trička na jiných tělech. Zvláště u žen je spousta různých pěkných potisků, které podtrhnou jejich osobnost. Třeba "webmasterky" mohou oslnit tímto kouskem.

.

Učitelkám zeměpisu a vlastivědy by docela slušelo tohle triko.

Potom je jistě celá řada dívek a dam, které by raději odpoutaly mužské zraky od svého trika. Je ovšem třeba zvolit pro výhružný nápis dostatečně velké písmo. Drobné písmo může mužův zrak spíše nevhodně připoutat.

Existuje jedno jednoduché pravidlo o tom, jaký text na triku nosit. Nápisu by člověk měl především rozumět. Nemohu jen tak zapomenout na okamžik, kdy jsem spatřil ženu s dvěma bradami a trojím poprsím v tričku s nápisem Trés Chic! Ten vykřičník není můj, ten byl na tom triku. Dále by mě zajímalo, zda by si chlap v triku s nápisem Redneck oblékl i triko s nápisem Vidlák.

Jelikož je dnes triček s nápisy nekonečně mnoho, existuje i nekonečně mnoho bizarních situací jejich využití. Nebudu se v tom dál prohrabávat. Těch příkladů není na jeden článek, ale na celý web.

Spíš bych uvedl další pravidlo pro nošení trik s nápisem. Za tím nápisem by si člověk měl tak nějak stát. Je třeba spousta trik s logy různých firem. Pokud takové triko nosím, dělám firmě svým způsobem reklamu. Pak je dobré se ptát, zda chci být nositelem takové reklamy. Já třeba nemám problém nosit triko s logem Levi's.

Pánská trika Levi's na jeans.cz
Levi's® Jeans pánské 501 Marlon

Proč zrovna tahle firma má tu čest být na mém triku? Vážím si někoho, kdo už kdysi v devatenáctém století dokázal vybudovat firmu, která má pořád zvuk. O to raději nosím triko s prvním logem Levi's.

Pánská trika Levi's na jeans.cz
Levi's® Jeans pánské 501 Marlon

Dámská trika Levi's na jeans.cz

 

Podobně je na tom triko s logem oděvní společnosti Lee. Také tato firma vznikla ke konci devatenáctého století.

Trika Lee na jeans.cz

Vznikla tedy zhruba v době, kdy si Josef Lukas za 410 stříbrných nechal v Novém Malíně (Frankštátu) postavit podle vlastního návrhu tuto bránu.

Srovnejte bránu a triko s logem.

Trika Lee na jeans.cz

Možná je na místě přiblížit historii obou firem také Pražákům. Společnost  Levi's definitivně prorazila v roce 1873. V tomhle roce byla zahájena dostavba katedrály svátého Víta. Do tohoto roku vypadala katedrála zhruba tak, jako na grafice Vincence Morstadta. Pár let poté vznikla firma Lee.

To magické datum 1873 můžete najít také na tomto dámském triku.

Dámská trika Levi's

Na závěr by to chtělo nějaký závěr. Takže stručně: noste si na tričku, co chcete, ale počítejte s ohlasy.